ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ


23/6/2020: Μας ενημέρωσαν ότι τα ενδεικτικά θα δοθούν και για τα δύο υποτμήματα την Παρασκευή!


Από 1η Ιουνίου το σχολείο ανοικτό αλλά με εκ περιτροπής φοίτηση ανάλογα με το υποτμήμα που ανήκει ο κάθε μαθητής.


Η ενημέρωση των γονέων γίνεται με τηλεφωνική ενημέρωση. Παρακαλούνται οι γονείς να επικοινωνούν με τη δασκάλα στο κινητό τηλέφωνο που γνωρίζουν.


Επικοινωνία με τη δασκάλα: Μέσω mail στο mlampridoy@yahoo.gr ή στο κινητό ή στο messenger μέσω face book.




ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΔΩ: http://2dim-n-smyrn.att.sch.gr/ και https://2dimotikons.blogspot.com




Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

31/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αύριο είναι η επίσκεψη στο θέατρο. Η δασκάλα της τάξης δυστυχώς είναι υποχρεωμένη να απουσιάσει. Τα παιδιά θα τα συνοδεύσει η συνάδελφος της Πληροφορικής, κατόπιν σχετικής απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων.  Έχουν δηλώσει συμμετοχή 19 από τους 22 μαθητές.

Παρακαλώ να τηρηθούν όσα κάθε φορά κάνουμε στις διδακτικές επισκέψεις. Να μη φάνε το πρωί φαγητά που μπορεί να τους προκαλέσει στομαχικές διαταραχές (όχι γάλα, όχι χυμός πορτοκάλι κλπ). Να ντυθούν κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες, αδιάβροχο κατά προτίμηση και όχι ομπρέλα. Αν και δείχνει μόνο στις 8 το πρωί ασθενή βροχή...  Παπούτσια άνετα και ασφαλή για περπάτημα σε βρεγμένα πεζοδρόμια. Σακίδιο περασμένο στις πλάτες που θα τους εξηγήσετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να το έχουν κρεμασμένο στην πλάτη όταν περπατάνε στο δρόμο ή ανεβαίνουν - κατεβαίνουν στο πούλμαν. Σκοπός μας το να είναι ελεύθερα τα χέρια τους και να περπατάνε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Πρώτη ώρα κάναμε το επαναληπτικό των Μαθηματικών από το Τετράδιο Εργασιών. Όχι ολόκληρο. Θα συνεχίσουμε επανάληψη και τη Δευτέρα, μπορεί και περισσότερο. Με την ελπίδα να λειτουργεί τότε και ο προτζέκτορας που μας έχει κόψει τα χέρια όλη αυτή την εβδομάδα. Ευτυχώς όμως αύριο θα έρθει ο τεχνικός, όπως με ενημέρωσε η υπεύθυνη μητέρα του τμήματος για επαφή με τον Σύλλογο Γονέων, η κ. Ευαγγελία Π. Την ευχαριστούμε θερμά και ευχαριστούμε και τον Σύλλογο Γονέων για τη διαρκή υποστήριξη του έργου μας. 

Από ασκήσεις: Στο σχολείο κάναμε το α, το β και το στ. Κάναμε επίσης πολλή εξάσκηση στις αγορές με ευρώ και λεπτά, πόσα θα δώσω, πόσα ρέστα θα πάρω, αναγνώριση των χρημάτων κλπ. Παρόμοια εξάσκηση να γίνει παρακαλώ και στο σπίτι. Επίσης να συμπληρώσουν την άσκηση γ (σταυρόλεξο) και να παίξουν με το τάγκραμ, άσκηση δ.  (αναπτύσσει τη μαθηματική τους σκέψη).

Την άσκηση ε θα την κάνουμε τη Δευτέρα στο σχολείο.

ΓΛΩΣΣΑ: Κάναμε την Τέταρτη ώρα. Γράψαμε την Ορθογραφία μας και διαβάσαμε την Ανάγνωση που είχαμε. Και τα δύο είναι πολύ σοβαρά για φέτος. Επιμένουμε και στο σπίτι να τους κάνουμε εξάσκηση στις παλιές Ορθογραφίες. Στην Ανάγνωση η βοήθεια είναι μεγαλύτερη αν τα παρωθούμε να διαβάσουν παραμύθια και άλλα κατάλληλα για την ηλικία τους λογοτεχνικά βιβλία. Στις τελευταίες σελίδες του Ανθολογίου μπορείτε να βρείτε αρκετές προτάσεις για βιβλία που ταιριάζουν στα Δευτεράκια. Και το χοντρό βιβλίο της Μελέτης Περιβάλλοντος έχει στις τελευταίες του σελίδες προτεινόμενη βιβλιογραφία.

Δε θα κουραστώ επίσης να σας λέω ότι σε παιδιά που ακόμη δυσκολεύονται στην Ανάγνωση ή στην Ορθογραφία, περιορίζουμε τη δουλειά που τους βάζουμε. Ζητούμε τη μισή Ορθογραφία, τη μισή Ανάγνωση. Είναι προτιμότερη αυτή η μέθοδος για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και όχι να τα βάζουμε με τις ώρες να γράφουν και να διαβάζουν κατεβατά.

Από το βιβλίο κάναμε τη σελίδα 57 (όσο μπορούσαμε...). Έχουν να ολοκληρώσουν την τελευταία εργασία της σελίδας 57 στο σπίτι. Εντοπίσαμε ήδη 5 γράμματα στο σχολείο που μπορούν να αντικατασταθούν με απόστροφο. Τους μένουν (σύμφωνα με την εκφώνηση) άλλα 4. Το κειμενάκι αυτό το έχουν και για ανάγνωση.

Τετράδιο Εργασιών, σελίδα 33, άσκηση 5, την έχουν για το σπίτι. Επίσης μαθαίνουν να γράφουν σωστά (Ορθογραφία) το σημείωμα του Λουκά. (Όποιος δυσκολεύεται, ας μελετήσει μόνο το "Αρμπέν, σ' έψαξα αλλά δε σε βρήκα."

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μελετήσαμε τον Κανονισμό του Σχολείου. Είναι στον κίτρινο φάκελο και παρακαλούμε να τον μελετήσουν και οι γονείς.


Περσινή φωτογραφία. Ελπίζουμε σύντομα να ξανακάνουμε 
μάθημα με τη βοήθεια του προτζέκτορα. 


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

30/10/2019, ΤΕΤΑΡΤΗ: ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Κάναμε από το Ανθολόγιο το Τρομαγμένο Χελιδονάκι. Σελίδα 87 - 90.

Ανάγνωση: Οι 9 τελευταίες γραμμές του διηγήματος (σελίδα 89)

Ορθογραφία: Οι 2 τελευταίες γραμμές

Διαθεματική εργασία:  Η δεύτερη δραστηριότητα της σελίδας 90 (φτιάχνουμε βιβλίο με παραμύθια, ποιήματα, τραγούδια, ανέκδοτα, αινίγματα για πουλιά - φέρνουμε και φωτογραφίες πουλιών - δεν ξεχνάμε τα θαλασσοπούλια, αφού είμαστε και εθελοντές της Helmepa Junior). Προθεσμία εργασίας: 10 ημέρες. (δηλαδή ως τις 11 Νοεμβρίου)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Κάναμε το επαναληπτικό από το χοντρό βιβλίο (σελίδες 44 και 45)

Την τελευταία άσκηση (για τη Μάρω που αγόρασε μπαλόνια που έκαναν 1 € 30 λ. και πήρε ρέστα 3 € και 70 λ.) την έχουμε για το σπίτι. Πρέπει να βρούμε πόσα λεφτά έδωσε η Μάρω και να ζωγραφίσουμε τα χρήματα στο κουτάκι που είναι δίπλα.


ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Από το χοντρό βιβλίο σελίδες 38 και 39 (η συνοικία μας παλιά και τώρα, η ζωή στο χωριό και στην πόλη)

Project: Φωτογραφίζουμε τη συνοικία μας. Ή και ολόκληρη την πόλη της Νέας Σμύρνης. Συνεργαζόμαστε με την ομάδα μας για την παρουσίαση του υλικού. Χρόνος για την ολοκλήρωση: Έως και τα Χριστούγεννα. Παράδοση εργασίας 8 Ιανουαρίου 2020.

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

Η ζωή παιδιών της ηλικίας μας σε ένα ακριτικό χωριό της Θεσπρωτίας, στη Λεπτοκαρυά. Πώς είναι το σχολείο τους, η αυλή τους, πώς γιόρτασαν τα μόλις 8 παιδάκια του σχολείου την 28η Οκτωβρίου. Απόφαση για αλληλογραφία με τα παιδιά του σχολείου Λεπτοκαρυάς και τη δασκάλα τους, την κ. Ρένα Τάσου.

Δείτε σχετικά  βίντεο - δυστυχώς μόνο στο face book

https://www.facebook.com/thanasis.petrou.1/videos/2333487553447394/UzpfSTEzOTc3MTYyNzM6MTAyMjA4ODkzMTc1NjgyMDA/

https://www.facebook.com/thanasis.petrou.1/videos/2332927083503441/UzpfSTEzOTc3MTYyNzM6MTAyMjA4ODY5NTMzMDkwOTU/


Το μονοθέσιο σχολείο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας
και οι 8 μαθητές του! 


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Από σήμερα και πάλι μέλη της Helmepa Junior

Ανακοινώνουμε πως η αίτησή μας προς την Helmepa Junior έγινε δεκτή και από σήμερα είμαστε πάλι μέλη της! Καλό μας ταξίδι και φέτος!

Το μέιλ που πήραμε πριν από λίγο:

Αγαπητή κυρία Λαμπρίδου,                                               

Με χαρά λάβαμε την αίτηση συμμετοχής της Τάξης σας στο νέο Πρόγραμμα  της «Παιδικής HELMEPA» με τίτλο «Βουτιά στον Ωκεανό» που στόχο έχει να ενημερώσει και να δραστηριοποιήσει τη νέα γενιά για την προστασία του θαλάσσιου κόσμου. Οι κωδικοί των Ομάδων σας είναι 2237(Α)-2238(Α) και θα πρέπει να τους αναφέρετε σε κάθε επικοινωνία που έχετε με την «Παιδική HELMEPA», για δική μας και δική σας διευκόλυνση.

Σκοπός σας είναι να πραγματοποιήσετε τουλάχιστον 15 από τις 32 προτεινόμενες δραστηριότητες του Προγράμματος, στις οποίες θα έχετε πρόσβαση πληκτρολογώντας τον κωδικό ............ στο σύνδεσμο https://helmepajunior.wordpress.com/login-rh/ 

Για τη σωστή λειτουργία του Προγράμματος παρακαλούμε διαβάστε τις ενότητες «Λειτουργία Προγράμματος», «Υποχρεώσεις Εκπαιδευτικών/Ομάδων», «Υποστήριξη Εκπαιδευτικών/Ομάδων» και «Ετήσια Συνάντηση Αντιπροσώπων Παιδικής HELMEPA» που βρίσκονται στην αρχική σελίδα του προγράμματος, https://helmepajunior.wordpress.com/ και επιπλέον λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

[...] Επίσης, σημειώστε ότι θα σας στείλουμε το συντομότερο δυνατό, φάκελο με ενημερωτικό υλικό του προγράμματος (ημερολόγιο, αφίσες, αυτοκόλλητα, κονκάρδες κ.α).

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εθελοντικό σας έργο!

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Καζάς


29/10/2019 ΤΡΙΤΗ: ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σήμερα κάναμε 2 ώρες Γλώσσα και 1 ώρα Μαθηματικά.

ΓΛΩΣΣΑ: Από το βιβλίο κάναμε δύο κείμενα, "Στο καλό, Χελιδονάκια", σελίδα 55 και "Ο αϊτός και το αηδόνι", σελίδα 56

Ορθογραφία πήραμε:
- από το πρώτο κείμενο τις φράσεις με τα έντονα γράμματα
- από το δεύτερο κείμενο τις λέξεις που έχουν διφθόγγους (αϊ, άι, αη, οϊ, όι, οη)

Ανάγνωση πήραμε από το δεύτερο κείμενο: 3η και 4η παράγραφος

Ασχοληθήκαμε ιδιαιτέρως με τα προτακτικά που αναφέρει η κυρα - κουκουβάγια στο τέλος της σελίδας 55 και δώσαμε και άλλα παραδείγματα από τη Γραμματική.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το μάθημα 15 από το Τετράδιο Εργασιών. (σελ. 36 και 37)

_____________________________________________

Σε σχέση με το δεύτερο κείμενο της Γλώσσας, προτείνουμε στους μεγάλους να διαβάσουν μια ωραία ιστορία που έγραψε ο Λέο Μπουσκάλια:


«Διηγούμαι πάντα την ιστορία ενός σχολείου ζώων, μια συναρπαστική ιστορία που λένε οι παιδαγωγοί επί χρόνια. Πάντα γελάμε μ’ αυτή, αλλά ποτέ δεν κάνουμε τίποτε.

Ένας λαγός, ένα πουλί, ένα ψάρι, ένας σκίουρος, μια πάπια και διάφορα άλλα ζώα αποφάσισαν ν’ ανοίξουν ένα σχολείο. Κάθισαν όλοι κάτω να οργανώσουν το πρόγραμμα.

Ο λαγός επέμεινε ότι στο πρόγραμμα έπρεπε να συμπεριληφθεί το τρέξιμο.

Το πουλί επέμεινε για το πέταγμα.

Το ψάρι επέμεινε για το κολύμπι.

Ο σκίουρος επέμεινε για το κάθετο σκαρφάλωμα στα δέντρα.

Κι όλα τα άλλα ζώα ήθελαν να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα η ειδικότητά τους, κι έτσι έβαλαν τα πάντα και μετά έκαναν το ανεπανόρθωτο σφάλμα να επιμείνουν να παρακολουθήσουν όλα τα ζώα όλα τα μαθήματα.

Ο λαγός έτρεχε υπέροχα, κανείς δεν έτρεχε τόσο γρήγορα σαν το λαγό. Οι άλλοι όμως επέμειναν ότι ήταν απαραίτητο για τη διανοητική και συγκινησιακή πειθαρχία να μάθουν στο λαγό να πετάει. Επέμειναν λοιπόν να μάθει να πετάει και τον ανέβασαν σ’ ένα κλαδί και του είπαν: «Πέτα, λαγέ!» Το κακόμοιρο το ζωάκι πήδησε κι έσπασε το πόδι του και το κεφάλι του. Έπαθε ζημιά ο εγκέφαλός του και μετά ούτε να τρέξει καλά δεν μπορούσε. Έτσι αντί για Α στο τρέξιμο πήρε Γ. Πήρε κι ένα Δ στο πέταγμα για την καλή του προσπάθεια. Κι όλοι στην επιτροπή του προγράμματος ήταν ευχαριστημένοι.

Το ίδιο έγινε και με το πουλί — πέταγε σαν τον άνεμο εδώ κι εκεί, έκανε τούμπες και κόλπα κι έπαιρνε Α στο πέταγμα. Οι άλλοι όμως επέμειναν ότι έπρεπε να μάθει να σκάβει τρύπες σαν τυφλοπόντικας. Βέβαια το πουλί έσπασε τελικά τα φτερά του και το ράμφος του και πολλά άλλα και δεν μπορούσε πια ούτε να πετάει. Όλοι όμως ευχαριστήθηκαν που του έβαλαν ένα Γ στο πέταγμα, και ούτω καθεξής.

Και ξέρετε ποιος ήταν ο αριστούχος αυτού του σχολείου;

Ένα διανοητικά καθυστερημένο χέλι γιατί μπορούσε να κάνει τα πάντα σχεδόν αρκετά καλά. Η κουκουβάγια αποσύρθηκε και τώρα ψηφίζει «όχι» σε όλα τα ψηφίσματα που έχουν να κάνουν με τα κονδύλια της παιδείας.»





Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

24/10/2019 ΠΕΜΠΤΗ - ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το μάθημα 15 από το χοντρό βιβλίο. Με αρκετή δυσκολία γιατί ο προτζέκτορας έχει χαλάσει και χάναμε αρκετή ώρα ώσπου να μεταφέρουμε την κάθε  άσκηση στον πίνακα και να την εξηγήσουμε.

Παρακαλούμε θερμά να μεσολαβήσετε προς τον Σύλλογο Γονέων για να ειδοποιήσουν τον τεχνικό να έρθει για συντήρηση. Βγάζει πρόβλημα στη ροή αέρα και κλείνει κάθε 2 λεπτά. Ή χρειάζεται καθάρισμα από τη σκόνη ή κάποια ασφάλεια έχει καεί. Πάντως μας έχει κόψει τα χέρια. Καθώς η προβολή στον πίνακα βοηθά πολύ τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να κατανοήσουν πολύ καλύτερα τη διδασκαλία. Και σίγουρα κερδίζουμε χρόνο.




ΓΛΩΣΣΑ

Κάναμε την Ορθογραφία μας και κάποιες επαναλήψεις.

Οι δύο τελευταίες ώρες αφιερώθηκαν στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.




Διαβάσαμε από το Ανθολόγιο το κείμενο "Ασπρογάλανο πανί", σελίδα 122.

Ζωγραφίσαμε την ελληνική σημαία και στολίσαμε με τα έργα μας τα παράθυρα της τάξης.

Διαβάσαμε επίσης το ποίημα "Η γιορτή του ΟΧΙ", σελίδα 124, το οποίο και έχουμε για ανάγνωση ολόκληρο και τη 2η στροφή του θα την κάνουμε μία φορά αντιγραφή στο Τετράδιο Γλώσσας (μαζί με μια ταιριαστή ζωγραφιά) και έπειτα θα τη γράψουμε και στο Πρόχειρο Τετράδιο για να τη μάθουμε για Ορθογραφία.

Το αφιέρωμα έκλεισε με τη διήγηση των ιστορικών γεγονότων.

_________________________________

Μάθημα έχουμε ξανά την Τρίτη. Αύριο το πρωί είναι η γιορτή του σχολείου και τη Δευτέρα αργία για την εθνική επέτειο.


Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

23/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΓΛΩΣΣΑ

Βιβλίο Γλώσσα, σελίδες 58, 59, 60 και 61

Ανάγνωση: Ένα από τα δύο ποιήματα της σελίδας 58

Ζωγραφική: Ζωγραφίζουμε στο μπλοκ ζωγραφικής ή σε φύλλο Α4 κάτι σχετικό με το μάθημα που κάναμε.

Ορθογραφία: Αυτή που ορίζει το βιβλίο στη σελίδα 61 (την πρώτη πρόταση του παραμυθιού)

Παρατήρηση: Να διαβάζουμε περισσότερο και προσεχτικότερα την Ορθογραφία μας. 8 λέξεις είχαμε σήμερα να μελετήσουμε αλλά λίγα παιδιά τις ήξεραν όλες. Προσοχή από τους γονείς στην ορθή αντιγραφή των λέξεων στο Πρόχειρο.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το μάθημα 14 από το χοντρό και το λεπτό  βιβλίο.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο προσανατολισμός (από το βιβλίο, σελίδες 40 και 41)

Τετράδιο Εργασιών, σελ. 13, το Φύλλο Εργασίας 9.


Τα κρεμμυδάκια μας!

Όλο μεγαλώνουν και ψηλώνουν. 

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

22/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μοιράστηκε ανακοίνωση στους μαθητές για τις εορταστικές εκδηλώσεις την Παρασκευή και τη Δευτέρα (σχολική γιορτή - παρέλαση). Παρακαλούνται οι γονείς να τη διαβάσουν.

Αγαπητοί γονείς,
σας κάνουμε γνωστό το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Παρασκευή 25/10/2019 –  08.30 Σχολική Γιορτή για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από τα τμήματα Ε1 και Ε2 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων.  Παράδοση της Σημαίας.  Διάρκεια μία ώρα περίπου. Οι γονείς θα παραλάβουν τους μαθητές στις 09.30 περίπου.
Δευτέρα 28/10/2019 – 09.45 Σημαιοφόρος και παραστάτες θα συναντήσουν την Υπεύθυνη εκπαιδευτικό κυρία Σαλούστρου Αγγελική (αναπληρώνει η κυρία Καραμπά Σοφία) στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού ναού Αγ. Φωτεινής Νέας Σμύρνης για τη δοξολογία.  Αμέσως μετά τον εκκλησιασμό, οι μαθητές θα μεταβούν με την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό για την κατάθεση στεφάνου και θα συνοδευτούν στην αρχή της παρέλασης.

10.40  Οι μαθητές που θα παρελάσουν (πλην σημαιοφόρου και παραστατών)    θα συναντηθούν στην πλατεία Ν. Σμύρνης μπροστά στην τράπεζα ALPHA BANK με τις Υπεύθυνες Εκπαιδευτικούς κυρίες Τσαχουρίδου Κυριακή και Μαρία Φλωράκη (αναπληρώνει η κα Καραμπά Σοφία).                                                                                                                                                                                                                11.10 Έναρξη Παρέλασης έμπροσθεν του ΚΕΠ επί της οδού Αγίας Φωτεινής.  Με τη λήξη της παρέλασης, οι γονείς θα παραλάβουν τους μαθητές, αφού ενημερώσουν τις Υπεύθυνες Εκπαιδευτικούς στο τέλος της οδού Αγ. Φωτεινής, λίγο πριν την οδό Πλαστήρα.   Σας ευχαριστούμε.                                                                                                                                                         Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Σήμερα κάναμε Γλώσσα και Μαθηματικά. Στα Μαθηματικά ολοκληρώσαμε τις κατασκευές και ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με το Τάγκραμ. 


Στη Γλώσσα κάναμε τις ασκήσεις 1, 2, 3 και 4 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα  31 έως 32).

Σε εφαρμογή των ασκήσεων αυτών έχουμε να γράψουμε σε φύλλο ντοσιέ ένα σημείωμα προς τη δασκάλα μας. Θέμα ελεύθερο! Να είναι πάντως ένα μεγάλο σημείωμα και όχι μόνο δυο λέξεις. 

Ορθογραφία: Δείτε σελίδα 54 του βιβλίου (τις λέξεις ειρήνη, παιδιά κλπ)

Ανάγνωση: Την εργασία 4 στο Τετράδιο Εργασιών (σελ. 32) - όπως την έχουμε διορθώσει. 

___________________________________

Υποσχέθηκα στα παιδιά να τους ανεβάσω ένα αφιέρωμα στα τάγκραμ. Μπορούν να εκτυπώσουν τα φύλλα εργασίας, να εμπνευστούν από τα σχέδια που τους δίνω, να παίξουν διαδικτυακά με τα τάγκραμ!!! 




Το τάγκραμ μπορεί να δημιουργηθεί από ένα τετράγωνο που κόβεται σε επτά άλλα μικρότερα σχήματα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν άλλα σχήματα και εικόνες. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα πριν από χιλιάδες χρόνια.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δες μερικές ιδέες για τάγκραμ:



Με τη βοήθεια του αρχείου φτιάξε κι εσύ δικά σου τάγκραμ και φέρε την εργασία σου στο σχολείο.

Παίξε τάγκραμ στο διαδίκτυο:

http://diadiktiakitajhig.blogspot.gr/2012/03/blog-post_29.html

http://eirinikar.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4755.html  


Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

21/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΓΛΩΣΣΑ

1. Ορθογραφία: Οι ημέρες της εβδομάδας (βιβλίο, σελίδα 48)
2. Αντιγραφή: Τις παροιμίες για τους μήνες (βιβλίο, σελίδα 50) - Στο τετράδιο της Γλώσσας
3. Ανάγνωση: Τις παροιμίες για τους μήνες (βιβλίο, σελίδα 50)
4. Άσκηση 1 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 31)

Κάναμε επίσης τις σελίδες 51, 52 και 53 του βιβλίου.
Και από το Τετράδιο Εργασιών τις σελίδες 29 και 30.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το μάθημα 13 από το χοντρό βιβλίο και από το τετράδιο εργασιών.

Έχουμε κατασκευές για το σπίτι:

1. Κόβουμε από το πίσω μέρος του χοντρού βιβλίου τα τάνγκραμ και τα βάζουμε σε σακουλάκι.
2. Από το πίσω μέρος του βιβλίου κόβουμε και κατασκευάζουμε και τον μικρό κύβο που είναι για το μάθημα 13.
3. Δείτε στο βιβλίο, σελίδα 39, πάνω πάνω, την κατασκευή κύβου από καλαμάκια ή οδοντογλυφίδες και πλαστελίνη και προσπαθήστε να τον φτιάξετε. (Προτιμούμε τα καλαμάκια και αποφεύγουμε τις οδοντογλυφίδες για να μην τραυματιστούν τα παιδιά.)

Εργασία από το Τετράδιο Εργασιών: άσκηση δ, σελίδα 33 (το χρωμάτισμα μόνο, τα άλλα ερωτήματα τα κάναμε στην τάξη).

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Κάναμε το φύλλο εργασίας 8 από το Τετράδιο Εργασιών.


Το κυβάκι που φτιάξαμε την ώρα της Ευέλικτης. 

Θα χρειαστούν αρκετή βοήθεια τα παιδιά για να φτιάξουν και το δικό τους στο σπίτι. 

Μην ξεχάσετε να αφήσετε χαρτάκι στις άκρες του αναπτύγματος 
για να μπορούν μετά να κολλήσουν οι έδρες του κύβου
η μία με την άλλη! 


Δείτε και τον κύβο με καλαμάκια και πλαστελίνη. 
Αν δεν έχετε πλαστελίνη στο σπίτι, στείλτε μόνο τα καλαμάκια. Κομμένα και έτοιμα. 
Πλαστελίνη έχουμε αρκετή στο σχολείο από πέρυσι. 







Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

18/10/2019 ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

"ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

Αυτό το Σαββατοκύριακο υποχρεωτικά εφαρμόζουμε το πρόγραμμα "Τα βιβλία στο σχολείο", που σημαίνει ότι ο εκπαιδευτικός δεν επιτρέπεται να αναθέσει εργασίες για το σπίτι. Η ενημέρωση λοιπόν θα περιοριστεί στο τι κάναμε στο σχολείο.


ΓΛΩΣΣΑ

Γράψαμε τους 12 μήνες σε φύλλο ντοσιέ και το παραδώσαμε στη δασκάλα μας. Κάποιοι τους έχουν ήδη μάθει καλά και κάποιοι χρειάζονται ακόμη εξάσκηση. Όταν ένα παιδί της Β΄ δημοτικού δεν μπορεί να μάθει τους μήνες, αν και προσπαθεί πάρα πολύ,  τότε ο γονέας θα πρέπει να επισκεφθεί τη δασκάλα και να ψάξουν τι μπορεί να συμβαίνει και ποια βοήθεια πρέπει να δοθεί στο παιδί για να ξεπεράσει τη δυσκολία. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν περιμένουμε την επόμενη μηνιαία συνάντηση. Επικοινωνούμε με τον εκπαιδευτικό και του ζητάμε ένα έκτακτο ραντεβού. Όπως και για κάθε άλλο έκτακτο και σοβαρό θέμα. 

Στη συνέχεια εργαστήκαμε στο Βιβλίο Μαθητή. Στις σελίδες 46 και 47 διαβάσαμε το παραμύθι της κυρα - Καλής με τους 12 μήνες και το διηγηθήκαμε με δικά μας λόγια.



ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!



Με αυτή την ευκαιρία, του παραμυθιού, τονίσαμε ότι τα Σαββατοκύριακα που εφαρμόζεται το πρόγραμμα "Τα βιβλία στο σχολείο", επιτρέπεται και είναι ευκαιρία να κάνουμε παρέα με τα άλλα βιβλία, τα βιβλία των παραμυθιών! Έτσι όσα παιδιά εκδήλωσαν σχετική επιθυμία,  και εκδήλωσαν σχεδόν όλα, πήγαν στη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου και με τη βοήθεια της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, της κ. Ροκούδη Π., δανείστηκαν το βιβλίο της αρεσκείας τους. 

Τέτοια ήταν η χαρά τους που στο διάλειμμα ρώταγαν αν μπορούν να πάρουν το βιβλίο τους έξω στην αυλή!!! 

Από το βιβλίο της Γλώσσας διαβάσαμε και το ποιηματάκι για τις ημέρες της εβδομάδας στη σελίδα 48, αλλά δεν τις πήραμε για Ορθογραφία, αφού είναι το Σαββατοκύριακο χωρίς μαθήματα. 

Κάναμε επίσης την άσκηση για τους συνδυασμούς αυ και ευ στη σελίδα 49, μοιράζοντας τις λέξεις στα σωστά σακουλάκια. 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Διδαχτήκαμε το μάθημα 12 από το Τετράδιο Εργασιών. (συνέχεια στην εκμάθηση του ευρώ)




Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

17/9/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΓΛΩΣΣΑ

Βιβλίο Μαθητή, σελίδα 44, ποίημα "Η διαφήμιση".

Έχουμε ανάγνωση όλο το ποίημα. (Όποιος δυσκολεύεται, ετοιμάζει το μισό.)

Ορθογραφία: Η 3η στροφή του ποιήματος. (Όποιος δυσκολεύεται, ετοιμάζει τη μισή.)

Ξαναμελετούμε τους 12 μήνες και τον αριθμό που δείχνει τη σειρά τους.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το μάθημα 12 από το χοντρό βιβλίο. Πήραμε  μία φωτοτυπία για το σπίτι.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Κάναμε από το βιβλίο τις σελίδες 34 και 35 (Ανακαλύπτω το πράσινο της συνοικίας μου) τη μία ώρα και την άλλη τις σελίδες 36 και 37 (Φροντίζω τη συνοικία μου).

Στο τετράδιο της Μελέτης Περιβάλλοντος ζωγραφίζουμε σύμφωνα με την άσκηση του βιβλίου για την Παιδική χαρά που είχε πολλά προβλήματα αλλά εμείς φροντίσαμε να διορθωθεί:

Πώς φαντάζεσαι ότι έγινε, τελικά, η Παιδική χαρά;


Η αμυγδαλίτσα στον πεζόδρομο του σχολείου μας.





Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

16/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σήμερα κάναμε Γλώσσα το πρώτο δίωρο και μετά Μαθηματικά. Εργαστήκαμε στο ένα μάθημα με τους 12 μήνες και στο άλλο με τα ευρώ.

ΓΛΩΣΣΑ

Για το σπίτι έχουμε Ανάγνωση, από τη σελίδα 26 του Τετραδίου Εργασιών, το ποίημα "12 μήνες αθλητές". Όποιος μαθητής δυσκολεύεται, ας προετοιμάσει το μισό.

Το ποίημα αυτό έχει μελοποιηθεί και περιλαμβάνεται στον δίσκο "Λιλιπούπολη". Ανεβάσαμε σχετικό βίντεο στο ιστολόγιο. Το ακούσαμε στην τάξη δύο φορές, ας το ακούσουν και στο σπίτι για να το μάθουν να το τραγουδούν.

http://prwtakia2.blogspot.com/2019/10/blog-post_16.html


Ορθογραφία έχουμε τους 12 μήνες και με τους δυο τρόπους (δείτε σελίδα 27 του Τετραδίου Εργασιών. Πρέπει επίσης να μάθουμε τον αριθμό του κάθε μήνα. Πχ Ο Ιανουάριος είναι ο 1ος μήνας, ο Ιούνιος είναι ο 6ος μήνας, κτλ. (δείτε και τη σελίδα 45 του βιβλίου μαθητή, που έχει τους μήνες με τους αριθμούς τους.)

Παρακαλώ να ελέγχετε αν τα παιδιά έγραψαν την ορθογραφία τους στο Πρόχειρο. 5 φορές το λιγότερο. Σήμερα μόνο δύο παιδιά έγραψαν χωρίς λάθη την Ορθογραφία. Πρέπει να βελτιωθούμε!

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ιδρώσαμε σήμερα με τα ευρώ. Πού θα πάει; Θα τα μάθουμε στο τέλος. Κάναμε πολλές ασκήσεις εκτός βιβλίου (πχ από το  Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τα  Μαθηματικά Α & Β Δημοτικού του Υπουργείου Παιδείας - δείτε το στα περιεχόμενα του Ιστολογίου στη δεξιά στήλη, κι ελπίζω να παίζει στον υπολογιστή σας).


Επίσης τελειώσαμε το 11ο μάθημα από το χοντρό βιβλίο και στη συνέχεια και από το Τετράδιο Εργασιών.

Για το σπίτι συνεχίζουμε την εξάσκηση με πραγματικά χρήματα.


Να και μερικά ωραία παιχνίδια  με ευρώ που μπορείτε να παίξετε στον υπολογιστή:

http://users.sch.gr/pkotsis/4/b-taxi/maths/b11-math-kermata-euro%20%28Web%29/index.html

https://docs.wixstatic.com/ugd/b14893_3c5604e56b1e4f70820e68c73b5a444b.pdf

http://ghost.miniplay.gr/games.php?id=2


ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ - ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ





Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Μουσική: Δημήρης Μαραγκόπουλος

Δώδεκα μήνες αθλητές
στο γήπεδο του χρόνου,
δώδεκα μήνες αθλητές
κάνουν αγώνα δρόμου.

Ο Γενάρης με μποτίνια
κι ο Φλεβάρης με παλτό
και ο Μάρτης
με σορτσάκι ριγωτό.

Ο Απρίλης με κασκέτο
και με άσπρες ελβιέλες
και ο Μάιος κι ο Ιούνιος
με τις ξώπλατες φανέλες.

Δώδεκα μήνες στη γραμμή
τινάζουνε τα πόδια
κι όλοι πηδάνε με ορμή
του δρόμου τα εμπόδια.

Ο Ιούλιος ο χίπις
με μπλου τζην και χαϊμαλιά
και ο Αύγουστος
με ψάθα και γυαλιά.

Ο Σεπτέμβρης κι ο Οκτώβρης
με αδιάβροχα σακάκια
κι ο Νοέμβρης κι ο Δεκέμβρης
με πουλόβερ και σκουφάκια.

Δώδεκα μήνες στη γραμμή
τινάζουνε τα πόδια
κι όλοι πηδάνε με ορμή
του δρόμου τα εμπόδια.

Δώδεκα μήνες αθλητές
στο γήπεδο του χρόνου,
δώδεκα μήνες αθλητές
κάνουν αγώνα δρόμου.






https://mikrateratakia.forumotion.com/t189-topic

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

15/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τρίτη, 15/10/2019

Τζαγκαροδευτέρα χτες...  παρατηρημένο ότι μετά από Σαββατοκύριακο πέφτει κατακόρυφα ο βαθμός συγκέντρωσης. Αλλά και σήμερα μια μέρα δύσκολη με μαθήματα στρυφνά που έπρεπε να χωρέσουν ως τις 10.45.... 

Θα παρακαλέσω να φροντίζουμε ιδιαίτερα τον ύπνο των παιδιών και να πέφτουν νωρίς στο κρεβάτι τους. Και όσο γίνεται να περιορίζουμε την έκθεση σε οθόνες, ξεκινώντας από τη μικρή οθόνη της τηλεόρασης. Το ίδιο ισχύει και για τα κομπιούτερ και τα κινητά.

ΓΛΩΣΣΑ

Μπήκαμε σε νέα ενότητα, την 5η. Μελετήσαμε τους νέους μας στόχους, διαβάσαμε το κείμενο στη σελίδα 42, συζητήσαμε τις ερωτήσεις της σελίδας 43. Εξετάσαμε επίσης πλήθος συσκευασιών από προϊόντα,  προσέξαμε την ημερομηνία λήξης και είπαμε τι είναι.

Στο Τετράδιο Εργασιών είδαμε την άσκηση 1, στη σελίδα 25. Με πολλή δυσκολία καταφέραμε να βρούμε ονόματα στα 4 προϊόντα της άσκησης, λες και ήταν το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο...  Μας έμειναν κενές γραμμούλες σε κάθε προϊόν και θα τις συμπληρώσουμε στο σπίτι με άλλα σημαντικά στοιχεία, παίρνοντας υπόψη τη λίστα που υπάρχει κάτω κάτω στη σελίδα 43 του βιβλίου.

Παρακαλώ όχι βοήθεια από τους γονείς. Αφήστε τα να ζοριστούν λίγο μόνα τους. Καλύτερα να τα γράψουν λάθος παρά με υπόδειξη του γονέα. Υποβοηθητικά μπορείτε να τους δείξετε από τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο κάποιες συσκευασίες και να μελετήσετε μαζί τι περιλαμβάνουν (όνομα προϊόντος, τι περιέχει, βάρος, τόπος και φορέας κατασκευής, ημερομηνία λήξης κλπ.)

Διαλέγουμε κάποιος άδειες και καθαρές συσκευασίες από προϊόντα και τις φέρνουμε στο σχολείο για να εμπλουτίσουμε το μπακάλικο της τάξης.

Ανάγνωση: Από τη σελίδα 42 του βιβλίου, τα αγόρια διαλέγουν ή τα λόγια του Λουκά ή τα λόγια του Αρμπέν. Τα κορίτσια έχουν τα λόγια της Γαλήνης.

Ορθογραφία: 

- Ποιος έχει τη λίστα με τα ψώνια; Τι χρειαζόμαστε;



ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Προσπαθήσαμε να μάθουμε τα κέρματα του ευρώ. Πνιγήκαμε σε ένα κουταλάκι νερό... Τα περισσότερα παιδιά φάνηκε πως δεν έχουν καμία σχέση με κέρματα. Και θα χρειαστούν αρκετή εξάσκηση και στο σπίτι με αληθινά νομίσματα.

Δουλέψαμε στο χοντρό βιβλίο, μάθημα 11, αλλά δεν καταφέραμε να το τελειώσουμε. Κάναμε τη σελίδα 34 και τις εργασίες 1 και 2 στη σελίδα 35.

Θα επανέλθουμε αύριο στο ίδιο μάθημα. Και θα προχωρήσουμε παρακάτω μόνο όταν καταφέρουμε όλοι να μάθουμε τα κέρματα του ευρώ. Η εξάσκηση στο σπίτι με αληθινά κέρματα θα βοηθήσει πολύ. Επίσης να κόψουμε τα κέρματα που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου και να τα βάλουμε σε ένα φακελάκι ή πλαστικό σακουλάκι, μέσα στην κόκκινη θήκη των Μαθηματικών.

Επίσης να έχουν αύριο μαζί τους αληθινά κέρματα του ευρώ, ένα από το καθένα.

Λύνουμε προαιρετικά τις ασκήσεις (χρησιμοποιώντας για το πρώτο μέρος της άσκησης  τα χαρτονένια νομίσματα που θα κόψουμε από το τέλος του βιβλίου ή και αληθινά):



Για τη διαγραφή των νομισμάτων ή μεταφέρουμε την εικόνα σε πρόγραμμα ζωγραφικής ή ζητάμε από το παιδί να δείξει με το ποντίκι ποια κέρματα περισσεύουν. 

Παρόμοιες ασκήσεις θα κάνουμε και στο σχολείο. 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

14/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΓΛΩΣΣΑ

Μαθαίνουμε ανάγνωση και απέξω στο ποίημα που διδαχθήκαμε σήμερα από το Ανθολόγιο.

Αντιγραφή ολόκληρο το ποίημα στο Τετράδιο Γλώσσας και το στολίζουμε με την κατάλληλη εικονογράφηση.

σελ. 105 στο Ανθολόγιο:

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-A111/671/4456,20034/



Όταν κάνουνε πόλεμο

Όταν κάνουνε πόλεμο
η γη έχει πονόλαιμο
πονάει η καρδιά της
και κλαίνε τα παιδιά της
κι όλο κάνουνε πόλεμο
κι άντε με τον πονόλαιμο
τον άρρωστο λαιμό της
από τον πόλεμό της.
Ενάντια στον πονόλαιμο
στον πόνο και τον πόλεμο
υπάρχει μια ασπιρίνη
άνθρωποι, πέστε ΕΙΡΗΝΗ.

Γιώργος Μαρίνος

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

11/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σήμερα κάναμε δύο ώρες Γλώσσα και μία Μαθηματικά. Στα Μαθηματικά διδάχτηκε το μάθημα 10 από το χοντρό βιβλίο.

Στη Γλώσσα:

Από το Τετράδιο Εργασιών κάναμε τις σελίδες 20 έως και 23.

Έχουν για ανάγνωση "Το σκαντζοχοιράκι με τα κατσαρά μαλλιά", από τη σελίδα 23 (ο καθένας διαλέγει το μισό κομμάτι που θέλει να προετοιμάσει, το πρώτο ή το δεύτερο).

Από τη σελίδα 22 πρέπει να ξέρουν να συμπληρώσουν τις λέξεις με τα σωστά σύμφωνα, το σκ, το ξ, το σπ, ψ, το στ και το τσ.

πχ __αφύλι, __ίτι, τα__ί, καρό__ι, κλπ

Από το βιβλίο μαθητή είδαμε τις σελίδες 38, 39 και 40.

Έχουν για Ορθογραφία από τη σελ. 39, τις λέξεις του δεύτερο καταλόγου (αδιάβροχο, γάντια κλπ).

____________________________________________

Για εξάσκηση στα Μαθηματικά:

Ανεβαίνουμε 2 - 2 ως το 20 και  3 - 3 ως το 30. Στη συνέχεια μαθαίνουμε και το κατέβασμα (20, 18, 16, 14 κλπ)  (αρχή για να κατακτήσουμε την Προπαίδεια)



Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

10/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ


1η ώρα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το μάθημα 9 από το Τετράδιο Εργασιών.


4η ώρα: ΓΛΩΣΣΑ

Μόνο μία ώρα σήμερα. Διαβάσαμε τον Φτεροπόδαρο από το Βιβλίο Μαθητή, σελ. 37. Ανάγνωση πήραμε η κάθε ομάδα τη δική της στροφή (Η πρώτη ομάδα την 1η στροφή, η δεύτερη ομάδα τη 2η κλπ).

Ορθογραφία αυτή που ορίζεται από το βιβλίο, οι δύο τελευταίοι στίχοι του ποιήματος.

5η και 6η ώρα: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Επειδή έχουμε δύο τρίωρα την εβδομάδα, αναγκαστικά το μάθημα αυτό μπαίνει δίωρο την Πέμπτη.

Κάναμε από το βιβλίο τις σελίδες 29, 30 και 31.

Από το τετράδιο εργασιών πήραμε για το σπίτι την εργασία στη σελίδα 10 (φύλλο εργασίας 6). Θα χρειαστεί να ρωτήσουμε 5 γείτονες πώς τους λένε και από πού κατάγονται.

Το φύλλο εργασίας 7 (γνωρίζω τις υπηρεσίες) το κάναμε στο σχολείο.


Σήμερα γράψαμε και μία έκθεση στο σχολείο. Με θέμα την τάξη μας.

Σε φύλλο ντοσιέ. Που πρέπει πάντα να έχουμε στην τσάντα μας...


Αυτό που κανένας σχεδόν δεν ξέχασε να αναφέρει στην έκθεσή του 
για την τάξη μας: Ο Τζέφρυ!!! 


Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

9/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΓΛΩΣΣΑ

Ανάγνωση: Από το Βιβλίο Μαθητή, σελ. 35, το κόμικ.

Ορθογραφία: Από το Β.Μ., σελ. 36, τις λέξεις της 4ης λίστας

Τετράδιο Εργασιών, σελίδα 20:

1. Να συμπληρώσουν τη λίστα με τους καλύτερους φίλους τους

2. Να αντιγράψουν τη λίστα με τα αγαπημένα τους παιχνίδια στη σελίδα 21, βάζοντάς σε αλφαβητική σειρά.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το μάθημα 9 από το χοντρό βιβλίο (σελ. 30 και 31)

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εργαστήκαμε στις σελίδες 27 και 28 του βιβλίου, εξετάζοντας και αυτή τη φορά θέματα που αφορούν τη συνοικία μας.

Στο Τετράδιο της Μελέτης Περιβάλλοντος περιγράφω την πολυκατοικία μου και τη ζωγραφίζω. Χρησιμοποιώ λέξεις όπως:

καμινάδα, κεραία τηλεόρασης, όροφος, μπαλκόνι, κήπος, στέγη, κάγκελα, γκαράζ κλπ.

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

Πώς φυτεύουμε ένα φυτό σε γλαστράκι;

Μάθαμε ότι είναι σημαντικό να έχει τρύπες το γλαστράκι για να μη λιμνάζει το νερό και σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.

Αξιοποιήσαμε τα κεσεδάκια που κάποιοι μαθητές έχουν ήδη φέρει στη γωνιά της Helmepa και φτιάξαμε γλαστράκια και πιατάκια για τα φυτά που φυτέψαμε.

Η δασκάλα μοίρασε σε όλους μας τους βολβούς και τα μικρά  αλουμινένια δοχεία  που μας είχαν δώσει από το πρόγραμμα του ΔΡΩ και ζήτησε να τους φυτέψουμε στο σπίτι σε γλαστράκια που θα φτιάξουμε κι εμείς από κεσεδάκια.  (αφού οι γονείς μας τους ανοίξουν τρυπούλες στον πάτο τους) Αυτά θα μείνουν στο σπίτι και όταν μεγαλώσουν θα τα φέρουμε μια μέρα στο σχολείο να τα δουν οι συμμαθητές μας.

Τα αλουμινένια θα τα επιστρέψουμε αύριο  στο σχολείο με λίγες φακές ή φασόλια και λίγο βρεγμένο βαμπάκι.  Μην ανοίξετε τρυπούλες στα αλουμινένια.



Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

8/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει! 


Όλα καλά σήμερα με τα μανάρια μας! 


Και όσο επιτρέπει η ηλικία τους. 


ΓΛΩΣΣΑ

ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Ξεκινήσαμε με την Ορθογραφία. Την υπαγόρευσε η δασκάλα και την έγραψαν όλοι στο τετράδιό τους. Κατόπιν ο διπλανός μας με το βιβλίο ανοιχτό διόρθωσε ό,τι γράψαμε. 

Η δασκάλα στη συνέχεια μας ζήτησε να σημειώσουμε στον πίνακα ποια λάθη κάναμε. Διαπιστώσαμε ότι η πιο δύσκολη λέξη ήταν το "κείνο". Τότε η κυρία μας έδειξε ένα νέο τρόπο να μαθαίνουμε την Ορθογραφία. Να τη γράφουμε ολόκληρη με ανοιχτό το βιβλίο  και να παραλείπουμε τα δύσκολα σημεία. Μετά να κλείνουμε το βιβλίο και να προσπαθούμε τα συμπληρώσουμε από μνήμης τα δύσκολα που παραλείψαμε. Πχ:

- Από πού είσαι ποταμάκι;
- Από ................. το βουνό.

Μας είπε ακόμη ότι τα πιο πολλά λάθη γίνονται στα φωνήεντα. Και μας έδειξε την Ορθογραφία και με αυτά τα κενά:

- Από πού ___σ___  ποταμάκ__;
- Από κ__νο το βουν__.

Ένα παιδί σηκώθηκε στον πίνακα και συμπλήρωσε με τον σωστό τρόπο τα κενά. Με την ίδια μέθοδο μπορούμε και στο σπίτι να μας βοηθάνε οι γονείς μας να μάθουμε την Ορθογραφία. Αφού βεβαίως τη γράψουμε πρώτα μερικές φορές στο Πρόχειρο. 

ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Τετράδιο Εργασιών, σελ. 17, άσκηση 5. 

Ανάγνωση του ποιήματος από την ίδια σελίδα. 

Βιβλίο Μαθητή, σελ. 34, άσκηση 9 (οι μονοσύλλαβες λέξεις που παίρνουν τόνο, το πού και το πώς όταν ρωτάνε και το ή το διαζευκτικό)

Ανάγνωση   έχουμε τις προτάσεις της άσκησης 9, σελ. 34, ΒΜ. 

Μαθαίνω απέξω το ποιηματάκι της κουκουβάγιας στην ίδια άσκηση:

Τόνοι έρχονται και πάνε
και πολλά παιδιά ξεχνάνε
πως μια λέξη χωρίς τόνο
κλαίει με μεγάλο πόνο! 


Τετράδιο Εργασιών, σελ. 18, συμπληρώσαμε τι μάθαμε πολύ ή αρκετά καλά. 

Τετράδιο Γλώσσας (Τ.Γλ.) γράφουμε από τη σελίδα 18 του τετραδίου εργασιών τα δίψηφα φωνήεντα και τα δίψηφα σύμφωνα 1 φορά. (Χρησιμοποιούμε στυλό). 

Τα δίψηφα φωνήεντα είναι: αι, ει, οι, ου, υι. 

Τα δίψηφα σύμφωνα είναι: μπ, ντ, γκ, γγ, τσ,  τζ

Στη συνέχεια η δασκάλα μας διάβασε από το Ανθολόγιο το Πρωταπριλιάτικο Ψέμα, το ωραιότερο ψέμα του κόσμου που όλοι ήθελαν να ήταν αλήθεια. 

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-A111/720/4758,21480/

Σε φύλλο ντοσιέ: Γράφουμε ο καθένας το δικό του ωραιότερο ψέμα!  



ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ξεκινήσαμε με ασκήσεις εξάσκησης στο μισό - μισό. Χρησιμοποιήσαμε εργασίες δημοσιευμένες στο Φωτόδεντρο  του Υπουργείου Παιδείας. 

Μπορούμε να τις ξαναδούμε και στο σπίτι και να λύσουμε όσες δεν κάναμε στο σχολείο (δηλαδή τις σελίδες 19 και 20). 

http://photodentro.edu.gr/oep/retrieve/2452/misooloklhro.pdf

Παίζουμε αν θέλουμε και το παιχνίδι που θα βρούμε εδώ:

Scratch-βρίσκω το μισό και το διπλάσιο στους αριθμούς 0-100 (τα δίδυμα) Μαθηματικά Β’ δημοτικού https://scratch.mit.edu/projects/60928758/ 



Επίσης:

Από το Τετράδιο Εργασιών κάναμε το επαναληπτικό. Για το σπίτι έχουν τις εξής ασκήσεις του επαναληπτικού: δ, στ και ζ. 



--------------------------------------------------------------------------------

Αύριο, Τετάρτη, 9/10, όποιος θέλει έρχεται μετά το πέρας των μαθημάτων, στις 13.20, να ρωτήσει για το παιδί του. 




Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

7/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ



ΓΛΩΣΣΑ

Βιβλίο Μαθητή, σελ. 33, "Ο Αρμπέν χάνει το δόντι του".

Βρήκαμε τις λέξεις που δεν έχουν τόνο και τις γράψαμε στο τετράδιό μας. (Τετράδιο Γλώσσας)

Θυμηθήκαμε ότι οι λέξεις που έχουν μόνο μία συλλαβή ή και διαβάζονται όπως πολύ σωστά είπε ένα κορίτσι σαν μια συλλαβή, συνήθως δεν παίρνουν τόνο.

Στη συνέχεια κάναμε την άσκηση 6 στο Τετράδιο Εργασιών. (σελ. 17)

Ορθογραφία: Από την άσκηση αυτή, το ποίημα "Το ποταμάκι" του Ζ. Παπαντωνίου, έχουμε να μάθουμε  τους δύο πρώτους στίχους:

- Από πού είσαι ποταμάκι;
- Από κείνο το βουνό.

Ανάγνωση: Πήραμε το ολόκληρο το ποίημα. Τα κορίτσια έχουν τις ερωτήσεις και τα αγόρια τις απαντήσεις.

Επανήλθαμε στο Βιβλίο και στο ... δόντι του Αρμπέν και μιλήσαμε για τα τελικά σύμφωνα.

Στη συνέχεια συμπληρώσαμε την άσκηση 4, σελ. 16 του Τετραδίου Εργασιών.

Τετράδιο Γλώσσας: Καθώς παρατηρήθηκε μεγάλη δυσκολία στα παιδιά να θυμηθούν ποια είναι τα φωνήεντα (α, ε, η, ι, ο, υ, ω) και ποια τα σύμφωνα (β, γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, ξ, π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ), τους ζητήθηκε να τα γράψουν από πέντε φορές στο Τετράδιο Γλώσσας για να τα μάθουν.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το επαναληπτικό μάθημα από το Βιβλίο Μαθητή, σελ. 28.

Κάποια παιδιά έχουν πρόβλημα ακόμη με το μισό.

Εξάσκηση στο σπίτι: Παρακαλώ να γίνει εξάσκηση στο σπίτι με τρόφιμα και ποτά. Πχ πάρτε ένα μήλο και κόψτε το στη μέση. Να δει το παιδί τι είναι το μισό. Το ίδιο με ένα ποτήρι νερό που το χωρίζουμε μισό - μισό σε δύο ποτηράκια.  Μια σοκολάτα ή μια πίτσα μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο...

Δοκιμάστε μετά με καραμέλες, μπισκότα, φασόλια, αμύγδαλα κλπ. Ανάλογα με τις δυσκολίες του παιδιού, δείξτε του μικρές ή μεγάλες ποσότητες και καλέστε το να τις μοιραστείτε στη μέση.

Προχωρήστε με χρήματα.

Κι έπειτα με ζωγραφιές και σχήματα.

Στο τέλος με αριθμούς. Ζητώντας στο παιδί να βρει το μισό του 4, του 10 κλπ ανάλογα με τις ικανότητές του. Κανονικά πρέπει άνετα να δουλεύει με αριθμούς ως το 100.

Κάποια παιδιά σήμερα έδειξαν τρομακτικές δυσκολίες ακόμη και να καταλάβουν ποιο είναι το μισό του δύο.  Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά πως οι απουσίες πρέπει να αποφεύγονται και πως είναι απολύτως απαραίτητο το εποπτικό υλικό για να καταλάβει το παιδί τα μαθηματικά.

Δυστυχώς σήμερα που ζήτησα να βγάλουν από τις τσάντες τους το υλικό τους, ελάχιστα παιδιά είχαν τα κυβάκια τους ή και τα καλαμάκια που τους είχαν υπενθυμίσει την προηγούμενη εβδομάδα να έχουν διαρκώς στις τσάντες. (δεμένα με λαστιχάκι 10 - 10 και κομμένα στη μέση για να μην πιάνουν μεγάλο όγκο).



ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ελάχιστα πράγματα προλάβαμε να κάνουμε. Μιλήσαμε για τη συνοικία με βάση την εικόνα του βιβλίου τους στη σελίδα 26.

Έχουν να ζωγραφίσουν στο μπλοκ ζωγραφικής με τον ίδιο τρόπο τη δική μας συνοικία.

_____________________________________________

Μετά από 3 ημέρες που δεν είχαμε σχολείο, τα παιδιά σήμερα είχαν χάσει τελείως το ρυθμό τους. Άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Ποτέ δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όμως θα ζητήσω για όλα τα παιδιά να τους περιορίσετε τις ώρες που περνάνε μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, κομπιούτερ, κινητά τηλέφωνα). Και να κοιμούνται νωρίς το βράδυ για να συμπληρώνουν τις ώρες που πρέπει για την ηλικία τους.

Τετάρτη μεσημέρι  στις 13.20, μπορείτε να έρθετε να μιλήσουμε για το παιδί σας.

Αν κάποιος δεν μπορεί την Τετάρτη, ας έρθει και την Πέμπτη, ίδια ώρα, αν και τη μέρα αυτή έχω εφημερία και αρκετά πιο  κουρασμένη.

Συμβουλευτείτε το πρόγραμμα στο κάτω μέρος της σελίδας. Είναι περίπου το ίδιο. Μια αλλαγή στη σειρά των μαθημάτων της Παρασκευής υπάρχει μόνο.

 Ευχαριστούμε τον Γιώργο και την κ. Χαρά για την υπέροχη κούκλα - ποδοσφαιριστή που μας έστειλαν.  Δυστυχώς σήμερα, με την κατάσταση των παιδιών, δεν καταφέραμε να κάνουμε επίδειξη της κατασκευής της κούκλας, όπως είχαμε προγραμματίσει.

Παρακαλώ να μας στείλετε και άλλα βιβλία για τη δανειστική βιβλιοθήκη της Τάξης. Όχι μόνο λογοτεχνικά αλλά και βιβλία γνώσεων. Εννοείται πως τα βιβλία αυτά θα σας επιστραφούν στο τέλος του έτους ή και νωρίτερα, αν τα χρειαστείτε. (Οπωσδήποτε να έχουνε το όνομα του παιδιού σας με στυλό στην πρώτη σελίδα τους.)

Να σημειώσω τέλος ότι:

Στην επίσκεψη στο αθλητικό κέντρο της Γλυφάδας πήραν μέρος 14 παιδιά από τα 22 του τμήματος. Πλήρωσαν από 9 ευρώ το κάθε παιδί. Τα χρήματα, 126 ευρώ, παραδόθηκαν όλα στη Διεύθυνση του Σχολείου.


Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

3/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ


1η ώρα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το 8ο μάθημα από το Τετράδιο Εργασιών.


4η ώρα: ΓΛΩΣΣΑ

Κάναμε από το Βιβλίο  το ποίημα "Το σαλιγκάρι", στη σελ. 33. Έχουμε ανάγνωση αυτό το ποιηματάκι  και για Ορθογραφία θα μελετήσουμε τους τρεις πρώτους στίχους.

Κάναμε επίσης από το Τετράδιο Εργασιών τις ασκήσεις 1, 2 και 3, στις σελίδες 15 και 16.


5η και 6η ώρα: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάσαμε όλοι τους κανόνες που προτείνουμε για το σχολείο μας.

Ξεκινήσαμε τη νέα ενότητα για τη συνοικία. Βιβλίο σελίδες 23 έως 25.

Από το Τετράδιο Εργασιών κάναμε το 5ο φύλλο εργασίας στη  σελίδα 9.

-------------------------------------

Για αύριο θυμίζουμε ότι πάμε σε Αθλητικό Κέντρο στη Γλυφάδα. Έχουν δηλώσει μόνο 16 μαθητές από τους 22 του τμήματος. Όσοι μαθητές δε θα πάρουν μέρος στην επίσκεψη, αύριο θα μείνουν στο σπίτι τους.

Αύριο αναμένουμε νέο πρόγραμμα μαθημάτων. Μόλις μας σταλεί από τη Διεύθυνση του σχολείου, θα το ανεβάσω στο ιστολόγιο.

Σήμερα οι γονείς της Έμιλυ μας έφεραν στο σχολείο τον ... Τζέφρυ! Και τη γυάλα του!!! Ελπίζω να αντέξει τις συνθήκες της τάξης μας. Και ευχαριστούμε θερμά την κ. Τούλα και το σύζυγό της.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

2/10/2019 ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΓΛΩΣΣΑ

Κάναμε από το Βιβλίο τη σελ. 32. Έχουμε ανάγνωση ολόκληρο το ποίημα "Ο αστροναύτης" και για Ορθογραφία θα μελετήσουμε την 3η στροφή του ποιήματος.

Με αφορμή αυτό το ποίημα θα φέρουμε εικόνες, φωτογραφίες  και ζωγραφιές από ταξίδια στο διάστημα.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Κάναμε το 8ο μάθημα από το χοντρό βιβλίο.

Για το σπίτι: Εξάσκηση στο μισό του μισού, όπως η τελευταία άσκηση του 7ου μαθήματος του Τετραδίου Εργασιών.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σελίδα 20 του βιβλίου: "Έχουμε κανόνες"

Για το σπίτι: Τετράδιο Εργασιών, σελίδα 8, γράφουμε κανόνες που προτείνουμε να τηρούνται στην τάξη μας.


Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

1/10/2019 ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Καλό μήνα! 


ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΓΛΩΣΣΑ

Γράψαμε την Ορθογραφία και δώσαμε το τετράδιο στη δασκάλα για διόρθωση. Όσοι κάνουμε αρκετά λάθη, πρέπει να γράφουμε περισσότερες φορές την Ορθογραφία στο πρόχειρο...

Είπαμε απέξω το ποίημα "Ο Παπαγάλος".

Ξεκινήσαμε την 3η ενότητα "Στον κόσμο των κόμικς". Βιβλίο σελ. 27 έως 31.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Τετράδιο Εργασιών το 7ο μάθημα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

- Ορθογραφία:

Στην Αίγυπτο έφτιαχναν ιστορίες με εικόνες πάνω σε παπύρους.

- Ανάγνωση:  Το κόμικ "Η Χωχαρούπα",  σελ. 27 και 28 το βιβλίου.


- Διορθώνω τα λάθη μου στο Τετράδιο Ορθογραφίας. Τα λάθη που μου σημείωσε η δασκάλα στο Τετράδιο Ορθογραφίας και τα διορθώνω αλλά και τα γράφω 5 φορές το καθένα για να τα μάθω. (στο τετράδιο Ορθογραφίας)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:

Η α΄ δραστηριότητα να γίνει στο σπίτι. (κόψιμο σχημάτων από το παράρτημα του βιβλίου που αναφέρονται στο κεφάλαιο 7)

Διορθώνουμε τα λάθη της δραστηριότητα δ (σελ. 19)

Εξασκούμαστε στην εύρεση του μισού σε αριθμούς έως το 100 (προτιμούμε όσους τελειώνουν σε 0 ή είναι μικρότεροι από το 20). 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΑΥΡΙΟ:

Μαθαίνω ένα τραγούδι που αγαπώ για να το παρουσιάσω την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης στην τάξη.


Η γωνιά κουκλοθεάτρου της τάξης μας

και οι κούκλες που μας δάνεισε η κ. Χαρά Σ. 

Την ευχαριστούμε από καρδιάς! 


Ακολουθεί η μέθοδος κατασκευής κούκλας από εφημερίδα που διδάχτηκε χτες η δασκάλα μας στο σεμινάριο Πολιτιστικών που διοργανώθηκε χτες το απόγευμα για εκπαιδευτικούς στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Με τη μέθοδο αυτή θα φτιάξουν σε λίγες ημέρες τις κούκλες τους και τα παιδιά και θα ξεκινήσουμε πρότζεκτ κουκλοθεάτρου. Σκοπός να αξιοποιήσουμε το κουκλοθέατρο στη διδασκαλία των μαθημάτων. 








Υλικά που θα χρειαστούμε και που θέλουμε σιγά σιγά να συγκεντρώνει το κάθε παιδί:

δύο ολόκληρες εφημερίδες (με πολλά φύλλα)

μια χαρτοταινία 2cm φάρδος

μια ρευστή κόλλα τύπου UHU

χαρτί αφής ή γκοφρέ χαρτί τριών διαφορετικών χρωμάτων