ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ


23/6/2020: Μας ενημέρωσαν ότι τα ενδεικτικά θα δοθούν και για τα δύο υποτμήματα την Παρασκευή!


Από 1η Ιουνίου το σχολείο ανοικτό αλλά με εκ περιτροπής φοίτηση ανάλογα με το υποτμήμα που ανήκει ο κάθε μαθητής.


Η ενημέρωση των γονέων γίνεται με τηλεφωνική ενημέρωση. Παρακαλούνται οι γονείς να επικοινωνούν με τη δασκάλα στο κινητό τηλέφωνο που γνωρίζουν.


Επικοινωνία με τη δασκάλα: Μέσω mail στο mlampridoy@yahoo.gr ή στο κινητό ή στο messenger μέσω face book.




ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΔΩ: http://2dim-n-smyrn.att.sch.gr/ και https://2dimotikons.blogspot.com




Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ



Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, επισημαίνει τη σημαντικότητα αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992 και αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσης για θέματα σχετιζόμενα με το νερό.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020 είναι «Το Νερό και η Κλιματική Αλλαγή» και το πώς είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα. Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται, αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που απειλούν τα αποθέματα νερού του πλανήτη μας, επηρεάζοντας άμεσα την προσπάθεια για την επίτευξη και του Στόχου 6 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο οποίος ορίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέχρι το 2030. Σήμερα, περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό στο σπίτι, στο σχολείο ή στην εργασία τους.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι:
  • Μέχρι το 2050, έως 5,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον 1 μήνα του έτους.
  • Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το νερό που θα πιουν από συγκεντρώσεις επιφανειακών νερών, όπως μικρές λίμνες και ρυάκια.
  • Η ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές περισσότερων από 360.000 βρεφών κάθε χρόνο.
  • Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει πάνω από το 90% των μεγάλων καταστροφών κατά την τελευταία δεκαετία.
  • Μέχρι το 2040, η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 25% και η ζήτηση νερού αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%.
Τα μηνύματα-κλειδιά για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι τα παρακάτω:
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κύκλο του νερού στη φύση, έχοντας άμεσες επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων όσο και στην ποιότητά τους. Για το λόγο αυτό, η ανάληψη δράσης εκ μέρους των κρατών πρέπει να είναι άμεση.
«Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής»: Όσο οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής διογκώνονται, θα πρέπει συνεχώς να αναζητούμε πιο αποδοτικούς και έξυπνους τρόπους για να την διαχείριση των υδάτινων πόρων.
«Ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει»: Επειδή η κάθε σταγόνα έχει αξία, μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά ορισμένες απλές πρακτικές προκειμένου να εξοικονομήσουμε νερό.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρας Νερού έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, καθώς γιορτάζεται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι περισσότερες δράσεις ανά την υφήλιο έχουν αναβληθεί ή ματαιωθεί καθώς προέχει ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.
Αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, «Μένουμε Σπίτι», ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής και δεν ξεχνάμε να πίνουμε 8-10 ποτήρια με νερό κάθε μέρα. Επίσης, διατηρούμε την αισιοδοξία μας και παραμένουμε δημιουργικοί!
Πόσο σημαντικό είναι το νερό;
Όσοι μικροί μας φίλοι το επιθυμούν, μπορούν να μας στείλουν τα μηνύματα ή/και τις ζωγραφιές τους για το πόσο σημαντικό είναι το νερό γενικά αλλά και ειδικά αυτή την περίοδο, για να τα προβάλουμε στην ιστοσελίδα της Παιδικής HELMEPA.
Αναδημοσίευση από: ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA




Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου